Balansbollsträning

Här kombinerar vi nytta med nöje!

Att träna sin hund på balansboll kräver en del kunskap. Bland annat varför det är bra för hundens fysik, och varför just din hund behöver träna upp balans och styrka. Kanske har din hund en skada, eller någon form av rörelsenedsättning och därför behöver styrketräning? Eller bara träna upp sitt självförtroende, och få den fysiska styrketräningen på köpet?

Balansbollsträningen är speciellt bra för hundens ledstabilitet och styrka. På bollen tränar man genom hela hundens kropp, där också mycket fokus ligger på att stärka upp bål- och ryggmuskulatur. En stark kropp ger goda förutsättningar till ett aktivt liv och minskar riskerna för skador.

Balansbollsträningens goda effekter

  • Ledstabilitet, som är svårt att träna på annat sätt. Patellaluxation är en vanlig ledskada där ofta små hundar drabbas. Med tidigt fastställd diagnos hos veterinären, och stärkande träning kan man bromsa utvecklingen av skadan. Vi vill såklart undvika operationer så långt vi kan på våra hundar, och med god fysisk hälsa kommer vi långt!
     
  • Bål- och ryggmuskulatur blir starkare och ger goda förutsättningar till ett aktivt liv. Minskar skaderisken, och skyddar den känsliga och viktiga kotpelaren som ofta utsätts för hård belastning. Bollträning förebygger skador generellt i kroppen. Ryggen är väldigt central i den här typen av styrketräning och vi förebygger inte minst diskbråck, som är en vanlig skada hos våra hundar.
     
  • Neurologi, koordination och kroppskännedom. Med balansbollen tränar vi även upp hundens kroppskännedom. Det blir väldigt tydligt i början av träningen att koordination är något många av våra hundar saknar. Att ha en bra kroppskännedom och ett nervsystem som är van att aktiveras och tränas, i kombination med en god fysisk styrka ökar chanserna för ett liv med mindre skador.

Att stå på ett instabilt underlag, som balansbollsträningen innebär, krävs det en god och trygg hand från hundens ägare. Hunden kan uppleva det väldigt otäckt att börja träna på boll, och här har hunden goda chanser att utvecklas mentalt. Att utöva något som hunden tycker är svårt är utvecklande även för hjärnan. Ni kommer utvecklas som team, och du som ägare kommer börja se din hund på ett helt nytt sätt.

Ett urval av våra leverantörer